Nordre Ås, fra jordbær til gipsfigurer
Av Marius Park Pedersen
Det flotte stabburet blir i dag vedlikeholdt av Konrad Pettersen som bor på Nordre Ås og er et verdifullt kulturminne på Holmlia. Foto: Marius Park Pedersen
Aas gård ble delt i 1849. Det ble således to gårder, Aas Nordre og Aas Søndre. På et eldre kart fra 1886-87 kan vi se at disse navnene ble brukt. I dag bruker vi navnene Nordre Ås og Søndre Aas gård og Miljøsenter.
I boken "Om Holmlias historie, fra bygdeborg til drabantby" kan vi lese om Frantzen som hadde et stort grisefjøs og derfor ble kalt "grise-Frantzen". Han solgte også italienske høns som han averterte i avisene. Etter hvert ble gården drevet som et småbruk. Etter krigen var det Anton Finstad som overtok Nordre Ås.
Utsnitt av kart 1886-87 Lowsow-Ween
Torstein, en av de tre sønnene til Anton Finstad, brukte mye tid og krefter på å anlegge en jordbærplantasje på hele 1000 jordbærplanter. Torsteins formål med plantingen var en snill tanke: Å gi bort jordbær til familie og venner, samt selge noe for å spe på inntektene. Men en morgen ble han veldig oppgitt da rådyr hadde spist opp omtrent alle jordbærene og ødelagt plantene.
Etter denne episoden orket han simplethen ikke å starte på nytt og jordbæreventyret hans var slutt før det egentlig begynte. |
På tegningen over ser du Torstein fortvilet over rådyrene som hadde spist jordbærene og ødelagt åkeren hans. Illustrasjonen er et utdrag fra barneboken "Holmlia i gamle dager" utgitt på Park Forlag. Når du kjører den første svingen nederst i Nordåsveien kan du ofre Torstein en tanke for her plantet han tusen jordbærplanter. Kanskje vi kan gi stedet navnet "Jordbærsvingen"(?!). Se "3 små fortellinger" for barna litt lenger ned på siden.
Det var også mye annet som skjedde på Nordre Ås i etterkrigstiden. På tomten var det både et gipsmakeri og en ballongfabrikk. Gipsmakeriet het Figur Kunst AS som leide hos Anton Finstad. De hadde et par veldig kjente gipsfigurer produsert her på Holmlia. Det ene var "Televimsen" som var et Ivo Caprino produkt. Han skal selv ha vært på fabrikken for å sjekke om figurene ble som han ønsket. "Televimsen" ble vist på NRK som egen programserie og ble kjent landet rundt.
Det andre berømte produktet var gipsfigurer av mørke eksotiske damer, formskapt av Gino Manca. De var veldig populære og mange hadde disse i både norske og svenske hjem på 1960-tallet. Han produserte også troll, nisser og andre gipsdekorasjoner. En del av disse er blitt verdifulle samlegjenstander. Les mer om disse fabrikkene i boken "Kunst- industrihistorier fra Holmlia". Kilder: Ester Finstad, Om Holmlias historie av Arnfinn Nygaard
|
Se forklaringsvideoen under for mer informasjon:
På dagens parkeringsplass ved blokkene i Nordre Åsgården borettslag lå idylliske Salamanderdammen. Les mer her
Les om "Frantzen-hytta" på Nordskrenten.
Tilbake til hovedside
Les om "Frantzen-hytta" på Nordskrenten.
Tilbake til hovedside
For barna:
LAST NED GRATIS HER:
|
Studér på egenhånd med vårt sammenligningsverktøy nedenfor: