Visste du dette om Lusetjern?
Av Marius Park Pedersen
Det er mange aktiviteter rundt og i Lusetjerndalen. Her er Lusetjern barneskole, Holmlia ungdomsskole, Holmlia Sportsklubb, to fotballbaner, lekeapparater (Press Play) og et veldig fint grøntområde for store og små. Det er også mange som bor i området.
Men hva vet du om dette området? Se denne videoen og du kan lære spennende lokalhistorie herfra!
Men hva vet du om dette området? Se denne videoen og du kan lære spennende lokalhistorie herfra!
Hvor lå Lusetjern?
Vi må ta fram et ordentlig gammelt kart for å finne navnet "Lusetjern". I de fleste kart finner vi navnet Lusetjerndalen som ligger lenger nordvest men ikke det originale Lusetjernet.
I historien under om bispen over Lusetjernet beskrives tjernet "to pilskudd" langt som tilsvarer ca 2-300 meter langt. |
Lus betyr "lite" - et lite tjern. Lusetjern ble visstnok tappet ut og fylt igjen med jord og steinmasse fra byggingen av jernbanens opprinnelige trasé mot Ljansdalen på 1870-tallet. Tjernet lå i området rett nordvest for Holm gård.
|
Lusetjernet skal ha ligget i dette området. I dag er det parseller, skog og kratt. Her møtes også tre av Holmlias bekker i en vannrist.
Første gangen vi hører om Lusetjern:
Med Bispen over Lusetjernet i 1594
Jens Nilssøn (1538-1600) var biskop i Oslo og Hamar stift fra 1580.
På sine visitasreiser fikk han nedtegnet beretninger om reisene og sine opplevelser. Da bispen startet på en lengre visitasreise på senvinteren 1594 fulgte han den gamle vinterveien sørover. Denne gikk gjennom Holmlia og over Gjersjøen. |
Illustrasjon, hest og slede på isen
|
Reisen foregikk med hest og slede. Her er et lite utdrag fra beretningen:
«Saa derfra (Ljabro red.anm.) i synder en 1/2 fiering til it lidet vand kallis Liusekiern 2 pilskud langt och 1 pilskud bred der droge wi i synder langs ad samme vand, och var der megit vand paa jsenn at det gik noget nær op i sleden.»
Les hele historien i boka "Om Holmlias historie"
«Saa derfra (Ljabro red.anm.) i synder en 1/2 fiering til it lidet vand kallis Liusekiern 2 pilskud langt och 1 pilskud bred der droge wi i synder langs ad samme vand, och var der megit vand paa jsenn at det gik noget nær op i sleden.»
Les hele historien i boka "Om Holmlias historie"
Vinterveien gjennom Lusetjern
Her ser vi oldtidsveien fra Oslo og sørover gjennom Holmlia. På vinteren gikk traseen på isen rett over Gjersjøen (se blå linje på tegningen).
Vinterveiene var raskere å bruke og det var lettere å få frem store lass på sledeføre. I gamle tider var trafikken størst om vinteren. Da var det mindre å gjøre på gårdene. Kilde: Oppegård historielag. Tegning: Erik Aas jr. |
I artikkelen over kan vi lese om bispens reiseskildring med hest og slede. Og ettersom ferden gikk på en vintervei, er det ikke mulig å beskrive denne i detalj, men etter terrenget å dømme kan de ha fulgt traséen til oldtidsveien, gjennom Lusetjern, videre sørover og forbi Søndre Aas gård.
Herfra passerer de Lijd (gården Li i Oppegård) som ligger på høyre hånd. Neste passering er Vasbaatnen (Vassbonn gård) som fortelles å ligge på høyre hånd, et pilskudd fra veien. Så gikk ferden videre sørover. Her ser vi hvordan vinterveien gikk sørover over Gjersjøen. Last ned PDF Gamle veier og veifar, Oppegård historielag.
|
Lusetjernbekken
Lusetjernbekken er en av tre (fire) bekker som møtes litt sydvest for parsellene ved den store vannristen. Her lå opprinnelig et stort tjern som ble kalt Lusetjernet.
1. Lustjernbekken er navnet på det sydgående løpet fra området ved dammen mellom Holmlia kirke og Holmlia senter. 2. Rosenholmbekken renner lukket sydover langs Rosenholmveien. Den mottar under veis vann fra Åsbekken som samler vann vest og syd for Søndre Ås gård og fra området ved Rosenholm skole. Etter passering av Holmliaveien renner Rosenholmbekken åpen forbi idrettsanlegget fram til risten. 3. Holmbekken / Jernbanebekken renner nordover langs jernbanen og svinger mot vest ved tidligere Holm gård. |
4. Endelig finnes det også et uanselig sydvestgående bekkedrag uten navn. Det er nå rørlagt under parsellene. Fra møtestedet for disse bekkene renner vannet gjennom vannristen og fortsetter lukket under den store, oppfylte sletten mellom Holmlia skole og Lusetjern skole. Ved nordenden av sletten kommer den ut i dagen og renner friskt ned skråningen til Mosseveien der den igjen renner lukket i rør under veien og fram til munningen i Fiskevollbukta.
Inntil 1960-årene da Ljanselva ble lagt inn i en fjellkulvert fra Hallagerbanen og ned til sjøen, rant Lustjernbekken i åpent samløp med Ljanselva den siste strekningen ned til Fiskevollbukta. (Miljøprosjekt Ljanselva har vis a vis Bydel Søndre Nordstrand, Vann- og avløpsetaten og Bymiljøetaten løftet frem tanken om å gjenskape et Nye Lusetjern i liten målestokk i området der de tre bekken møtes. ) Kilde: Oslo Elveforum |
Lusetjernbekkens møte med sjøen ved Fiskevollbukta
|
Sammenlign Lusetjern området 1937 vs nåtid
Dra sakte "håndtaket" i midten og prøv selv! Klikk her for større kart
Dra sakte "håndtaket" i midten og prøv selv! Klikk her for større kart