Bertramjordet
Av Marius Park Pedersen
En statue av bukken Bertram står i snuplassen ved Bertramjordet borettslag. Han står og ser i retning Søndre Ås Gård hvor han bodde. Jordet han ofte gikk på, fikk sitt navn etter bukken og utgjør i dag en del av høyden hvor borettslaget ligger. Navnet ble vedtatt i 1985, og borettslaget ble ferdigstilt i 1987. Skulpturen, laget av billedkunstneren Oddmund Raudberget, ble avduket 2. juni 2012 i anledning borettslagets 25-årsjubileum.
|
Tidligere var det mye skog også på denne kanten av Holmlia. Her kunne man finne blomster og bær, men mest skog vestover. Geitebukken Bertram er avbildet under med Ragna Lindboe i barnevogn. Dette er i 1974 da Bertram var ung killing, energisk og svært nysgjerrig. Tusen takk til Karin Kinge Lindboe for tillatelse til å bruke fotoet her. Vi regner med at det er med glede for mange å se et faktisk bilde av Bertram som har gitt navn til hele borettslaget.
|
Foto fra boken Kunst- og industrihistorier fra Holmlia
|
Foto: Karin Kinge Lindboe
|
Anne Kinge fikk Bertram av Edvin Thorson på Ekeberg i 1974. "Det var mest ospetrær på det jordet tidligere. Vi begynte å hogge ned, for å få tilbake beitemark til hestene. Bertram stanga trær til værs etterhvert som de falt. Derav Bertramjordet. Men det var mye huggorm der, mot nordsiden av jordet i steinrøysa. Og mye ballblom på nedsiden av jordet. Og vi hadde hoppbakke på østsida av jordet. Der var det karnevalhopp." forteller Anne som på den tiden jobbet på Søndre Aas gård og miljøsenter sammen med sin mann Arve Bergland. Les om "Kampen om Søndre Aas gård" i boken Kulturminner fra Holmlia (Park Forlag 2022).
Kilde: Arve Bergland
Til foresatte og barnehageansatte som har barn i Åsbråten og Bertram barnehager. Det kan være gøy for barna å vite at akkurat her holdt Bertram til! På jordet som gikk fra nedre del av barnehagen og videre til området Søndre Ås gård gikk geitebukken, spiste gress, hoppet, stanget og levde livet.
|
Her er en kort presentasjons PDF som du kan laste ned.
|
Dette skiltet står ved snuplassen ved Bertramjordet borettslag
I 2024 er det 50 år siden Bertram kom til Søndre Aas gård som liten geitekilling.
Bertramjordet (2023) med den ekte Bertram (1974) redigert inn. Nyere foto av Bertramjordet og skulpturen: Marius Park Pedersen. Foto av geitekillingen Bertram, utlånt av Anne Kinge, 1974.
Bertramjordet (2023) med den ekte Bertram (1974) redigert inn. Nyere foto av Bertramjordet og skulpturen: Marius Park Pedersen. Foto av geitekillingen Bertram, utlånt av Anne Kinge, 1974.
Se hvordan Bertramjordet og omegn så ut 1937 vs. nåtiden - Klikk her for større kart